vertrekken en verblijven

vertrekken en verblijven

Met Vertrekken & Verblijven ga ik samen met het publiek op zoek naar wat het is om een eigen plek te hebben. Maakt het daarvoor uit waar je bent? En wat is jouw plek te midden van al die anderen?

Je staat aan een bosrand. Je wordt meegenomen op een wandeling door de heide, je kijkt om je heen, waar ben je? Onderweg krijg je een klein glazen potje met daarin een miniatuur stoel. Daar aan een kaartje met de vraag 'Wat is jouw thuis?'
Je vervolgt de wandeling en komt terecht in een veld vol stoelen. 50 stoelen, voor iedereen één. Je kijkt rond en kiest jouw plek.

Op jouw plek lees je een brief, een persoonlijk verhaal over het gevoel van thuis. Maar wat is jouw thuis? Onder de stoel zit een laatje met brieven en vragen, over jou en de mensen op de stoelen om je heen. Je vind mos en ook rode bessen, speciaal voor jou. En er is een plek voor het kleine stoeltje. Kan dit voor even jouw thuis zijn? Je tekent of beschrijft jouw thuis en vind ook de kaarten van alle anderen die jou voor gingen op dezelfde plek, jouw stoel.

Concept en vormgeving Laura Groeneveld
Ontwikkeld met Krista Peters en Nino van Warmerdam Met dank aan Paul Elich
Ontwikkeld in het kader van: Atelier Oerol/Over het IJ
Artistiek coördinator Simone Hogendijk Creatief producent Sabine Pater Artistieke begeleiding Maurice Bogaert en Jetse Batelaan Productie Bouke Bloemen en Anna Huizing Technische ondersteuning Floris Trotz Met dank aan alle atelier gasten en inspiratoren  
Foto's Saris en den Engelsman
Gemaakt in 2014 op het Oerol Festival
Deze voorstelling speelde op: Oerol Festival Terschelling, Over het IJ Festival Amsterdam

Interview Atelier oerol

in de pers

"Terwijl de wind door het gras waait, tekenen of beschrijven de vijftig bezoekers hun thuis en voegen dat bij de stapel van mensen die daar eerder zaten. Bij elke beschrijving of tekening kun je je een verhaal of een persoon voorstellen. Het is een mooie, verstilde ervaring waarvoor Oerolbezoekers in het algemeen wel te paaien zijn: veel mensen ervaren de rust en het weidse van het eiland immers als thuiskomen."  
Recensie De Theaterkrant

"Laura Groeneveld geeft haar publiek een plekje voor zichzelf in een poëtisch beeld dat gevormd wordt door 50 stoelen in een duinlandschap, waar met een beetje geluk enkele ossen in vertoeven. Met een envelop in de hand wordt plaatsgenomen op een van deze stoelen en is er even niets meer dan het landschap, het andere publiek en jijzelf. Teksten ter bewustwording en opdrachten leiden je ondertussen naar een la vol schatten waarin je de eigen kwijt kunt. Je thuis."  
Recensie 8 Weekly