afstudeer onderzoek - neem plaats

neem plaats

Hoe kan theater mensen met elkaar verbinden? Ik wil graag de dagelijkse stadse routine doorbreken en mensen bewust maken van het moment. In het hier en nu kan je zomaar iemand ontmoeten die je verrast.

Op verschillende pleinen in Utrecht plaatsten we een tafel met stoelen, een soort huiskamer midden in de stad. Een plek waar mensen elkaar konden ontmoeten. Op tafel stond een stad gebouwd van schuimrubberen huisjes. We gingen met voorbijgangers in gesprek over het leven in de stad en waren nieuwsgierig naar het contact tussen onbekenden dat zo ontstond. Een onderzoek naar het doorbreken van dagelijkse routines en een zoektocht naar interactie door middel van kunst in de openbare ruimte.
Ook in de trein gingen wij op onderzoek. Wij reisden op en neer op het traject Utrecht - Amsterdam en waren benieuwd naar persoonlijke verhalen. Met een tekenkoffer gingen wij op pad en stelden reizigers de vraag; Wat is jouw bestemming?
Door deze vervreemdende situatie ontstond interactie tussen reizigers onderling in de coupe's. Reizigers tekenden hun bestemming op kaartjes. Dit was soms letterlijk maar ook vaak gevoelsmatig verbeeld.

Afstudeeronderzoek aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Samenwerking met Jannida Langeveld (Docent Beeldende Kunst HKU)

Expositie van het project Neem Plaats vond plaats in Galerie KS21 te Utrecht.